czwartek, 27 lutego 2014

Najprostszy biszkopt na świecie :)

Kiedy zaczynałam moją przygodę z pieczeniem, pierwszym ciastem był biszkopt. Szukałam więc najprostszego przepisu i znalazłam... Już kilka lat jest on częstym gościem na naszym stole w różnej postaci, do tego stopnia, że właśnie od niego odpoczywam i eksperymentuję:)
 
 
 
Składniki na pojedyńczą porcję (mała tortownica lub mniejsza blaszka, ewentualnie większa ale bez możliwości przekrojenia):
-5 jajek
- szkl. cukru
- szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
 
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, a następnie dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach lub mieszając drewnianą łyżką.
Wylać na blachę i piec 35 minut w temp. 180 stopni.
 
 
Osobiście zawsze piekę z półtorej porcji na dużą tortownicę lub blaszkę, tak aby można było przekroić. Na dużej tortownicy piekę ok 45-50 minut. Najlepiej sprawdzić.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz