niedziela, 2 marca 2014

Chruściki lub jak kto woli faworki:)

Zwyczaj tłustoczwartkowy odbył się w piątek, ale i tak było bardzo wesoło. Moja cudowna pomocnica włożyła całe swoje serce w przygotowywanie chruścików:)
 
 
 
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 6 żółtek
- 8 łyżek śmietany
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
 
Wykonanie:
 
Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy żółtka, spirytus i szczyptę soli.
 
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 10 minut.
 
Następnie cienko rozwałkowujemy, kroimy paski, robimy każdy pasek kroimy na kilka kawałków, robimy w środku nacięci i przekładamy:)
 
 
 
Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym smalcu, aż się zarumienią.
 
Wyciągamy na tacę i obsypujemy cukrem pudrem i jemy:)
 
 
Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz