niedziela, 2 marca 2014

Ciemne ciasto z kremem i galaretką:)

Ostatnio postanowiłam zmienić nieco menu na rodzinnych imprezach i na chrzciny synka upiekłam ciasto chałwowe, które muszę zrobić jeszcze raz poprawiając kilka błędów i nie będę na razie wstawiać przepisu:)

Ale zainspirowało mnie to do stworzenie własnej kompozycji i wyszło pysznie:)
 



Składniki na ciasto:
 
- 6 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
 
Wykonanie:
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i na końcu budynie. Wylać na blachę i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
 
 
 
Składniki na masę budyniową:
 
- 500 ml mleka
- 2 łyżki masła
-2 żółtka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- kostka masła (200 gram)
 
Wykonanie:
1. 250 ml mleka wlać do garnka, dodać 2 łyżki masła i gotować
2. resztę mleka wlać do wysokiego naczynia, dodać żółtka, mąkę i cukier i dobrze wymieszać lub zmiksować
3. wlać do gorącego mleka, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy i zostawić aż wystygnie
4. utrzeć masło i dodawać masę budyniową
 
 

Po wystygnięciu ciasto przekroić na dwa placki. Można nasączyć delikatnie mocną herbatą z dwoma łyżkami cukru i sokiem z połowy cytryny.
Ciasto przełożyć połową kremu, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę ( najlepiej 2 rozrobione w 3,5 szkl. wody) i wstawić do lodówki.
 
 
Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym:)
 
 

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz