niedziela, 2 marca 2014

Pleśniak / skubaniec

Tak jak pisałam podaję przepis na pysznego pleśniaka:)



 
 
Składniki na ciasto:
 
- 4 szkl. mąki pszennej lub po 2 pszennej i krupczatki
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- margaryna
- 4 żółtka i 1 całe jajko
- 2 łyżki kakao
 
Do przełożenia:
 
- dżem z czarnej porzeczki
- dżem jabłkowy
Mogą być inne według uznania:)
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę i rozkruszamy. Następnie dodajemy żółtka i jajko i zagniatamy lub rozkruszamy.
 
Dzielimy ciasto na 3 części i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao.
 
Jedną część wykładamy na blachę na to smarujemy dżem porzeczkowy
Część z kakao posypujemy lub ścieramy na tarce na dżem
Następnie wykładamy dżem jabłkowy
Na to dajemy pianę ubitą na sztywno z białek pozostałych z jajek użytych do ciasta
I na wierzch posypujemy trzecią część ciasta.
 
Wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz