piątek, 7 marca 2014

Pasztet

Zrobienie pysznego pasztetu nie jest wcale takie trudne jak kiedyś mi się wydawało:) Jakiś czas temu, po uświadomieniu sobie, co zawiera pasztet ze sklepu całkowicie zrezygnowałam z jedzenia go...Teraz znowu cieszę się jego pysznym smakiem i mam świadomość tego co jem:)
 
Przepis, który podaję jest na dużą blachę i dla naszej rodziny starcza na długo, ponieważ można go pokroić na dowolne kawałki i zamrozić.
 
 
 
Składniki:
-2,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub gulaszowego
- kawałek boczku lub pachwiny, w zależności kto jak tłusto je
- 40 dag wątroby
- 2 bułki
- włoszczyzna
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 5 jajek
 
Wykonanie:
 
1. Do dużego garnka wlewamy wodę, wkładamy mięso, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy, po godzinie gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku i gotujemy do miękkości mięsa.
2. Wątrobę wrzucamy 5 minut przed wyłączeniem. Wyciągamy mięso i studzimy.
3. Bułki namaczamy w wystudzonym rosole
4. Mielimy 3 razy mięso, wątrobę, warzywa i bułki (nie odsączając z rosołu)
5. Dodajemy jajka, sól, pieprz, połowę opakowania gałki muszkatołowej i dobrze wyrabiamy. Jeżeli jest za suche to dolewamy trochę rosołu.
6. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz