sobota, 8 marca 2014

Ciasto jogurtowe

Poniżej podaję przepis na pyszne ciasto jogurtowe na kruchym cieście. Bardzo szybko się je robi i tak samo szybko znika z blachy:) Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale jak dla mnie jest super. Jeśli ktoś lubi takie słodkie ciasta to wystarczy podwoić ilość cukru.
 
Składniki na ciasto:
 
- 3 szkl. mąki
- kostka margaryny lub masła
- 6 żółtek
- cukier waniliowy
- ok 1/4 szkl. cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
- dżem
 
Wykonanie:
 
1. Do miski wsypujemy mąkę, cukry i proszek oraz pokrojoną margarynę. To wszystko rozkruszamy.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy.
3. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
4. Większą część układamy na dnie blachy i smarujemy dżemem.
5. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika.
 
 
Składniki na masę jogurtową:
 
- 700-800 gram jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl. cukru
- 6 białek ubitych na sztywną pianę
- budyń śmietankowy
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 
Wykonanie:
 
1. Wlewamy jogurt do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści.
2. Dodajemy proszek do pieczenia i budyń i znowu mieszamy.
3. Na końcu dodajemy ubite białka i dokładnie mieszamy.
4. Masę wylewamy na blachę, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
 
Pieczemy 55 minut w 180 stopniach.

2 komentarze: