W naszym domu staramy się jeść zdrowo w miarę możliwości i w związku z tym zrezygnowaliśmy z kupowania szynek, w których jest więcej dodatków niż mięsa i po 3 dniach nie nadają się już do spożycia... zamiast kupować np. szynkę majora można w bardzo prosty sposób zrobić schab w majeranku:)
Składniki:
- 1 kg schabu w całości
- 5-6 szkl. wody
- pół szkl. cukru
- pół szkl. soli
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 8 ząbków czosnku
Wykonanie:
1. Wybieramy garnek, który zmieści schab w całości, ale żeby nie był za szeroki, ponieważ woda musi przykryć cały schab.
5. Po 12 godzinach zagotowujemy ponownie i gotujemy maksymalnie 5 minut.
6. Wyciągamy na folię aluminiową, obsypujemy majerankiem i zawijamy folią.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz