piątek, 7 marca 2014

Schab w majeranku na kanapki

W naszym domu staramy się jeść zdrowo w miarę możliwości i w związku z tym zrezygnowaliśmy z kupowania szynek, w których jest więcej dodatków niż mięsa i po 3 dniach nie nadają się już do spożycia... zamiast kupować np. szynkę majora można w bardzo prosty sposób zrobić schab w majeranku:)
 


 
Składniki:
 
- 1 kg schabu w całości
- 5-6 szkl. wody
- pół szkl. cukru
- pół szkl. soli
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 8 ząbków czosnku
 
Wykonanie:
 
1. Wybieramy garnek, który zmieści schab w całości, ale żeby nie był za szeroki, ponieważ woda musi przykryć cały schab.
 
 
2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy wszystkie składniki oprócz schabu, mieszamy i zagotowujemy.
 
3. Do gotującej się zalewy wrzucamy schab i gotujemy 8 minut.
 
 
4. Wyłączamy i zostawiamy w garnku na 12 godzin.
5. Po 12 godzinach zagotowujemy ponownie i gotujemy maksymalnie 5 minut.
6. Wyciągamy na folię aluminiową, obsypujemy majerankiem i zawijamy folią.
 
 
7. Po przestygnięciu jest gotowy do jedzenia:)
 
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz